Thursday, March 9, 2017

PAKEJ BERPANTANG

BERPANTANG SECARA tradisi


Rawatan Urutan TradisionalUrutan yang baik membantu memulihkan aliran darah, mencuci dan mengeluarkan darah, angin serta lendir yang kotor dan melawasakan nifas daripada tersekat atau tersumbat. Urutan juga dapat menenangkan emosi, meringankan tubuh badan yang lesu dan melegakan bisa otot dan sendi.
semasa melakukan urutan Dilarang mengasak, menekan, memaksa atau menolak peranakan dalam tempoh 2 minggu pertama. Ini kerana peranakan masih lemah, luka dan bengkak. Hanya urut dibahu, leher, dada dan payudara. Kemudian dari bahu ke siku, lengan dan jari-jemari.
Selepas 2 minggu sehingga 44 hari baru boleh buat sedikit tekanan di bahagian kedudukan rahim.


bertungku

Bertungku atau bertuam adalah salah satu amalan dalam rutin berpantang Melayu. Elok dilakukan dalam masa 40 hari pertama selepas bersalin. Lazimnya batu sungai digunakan untuk tungku kerana panasnya yang mampu memerangkap haba dalam masa yang lama (tidak mudah sejuk). Tuaman dilakukan pada bahagian perut, hulu hati, pinggang, paha, belakang, tangan dan tapak dan tumit kaki.


📱 SMS/Whatsapp/Call: 013 640 4815 (FATIN) 📱

💻INSTAGRAM: RUMAH_CHANTEK_SPA_THERAPY  💻
                                  💻FB PAGE:AYU KARTINI BEAUTY N SPA 💻


No comments:

Post a Comment

HAPPY HOUR PROMOTION

Promosi Spa dan Facial ============================= --SPA SALON MUSLIMAH CHERAS-- ============================== TERINGIN NAK MANJA...